sâmbătă, 10 decembrie 2016

10 Decembrie Legionar - semnificaţii

Şeful Mişcării Legioare, Şerban Suru:

       10 DECEMBRIE este o dată cu foarte multe semnificaţii istorice pentru Mişcarea Legionară, care au efecte şi în prezent. Să enumerăm aceste semnificaţii:
       - 10 Decembrie 1922 : delegații centrelor și societăților studențești din tara se întrunesc în congres în marele amfiteatru al Facultății de Medicină din București. Se dă semnalul de luptă al mișcărilor studențești. Se alcătuiește o moțiune prin care se cere „numerus clausus” pentru evrei în universități și se deconspiră acțiunea politică  a democrației francmasonice. Manifestația pe străzile Capitalei ține până după miezul nopții. În cartierul Văcărești au loc conflicte sângeroase cu evreii. Jandarmii trag focuri de armă. Cad răniți. Se fac arestări din ambele pârți.
       - Tot atunci se hotărăște ca 10 Decembrie să fie declarată sărbătoarea oficială a studențimii.
         - La 10 Decembrie 1928, profesorul Găvănescul primește de la Corneliu Codreanu „Săcușorul cu Pământ” .
       - La 10 Decembrie 1929, se inaugurează, în București, Biserica studențească „Sf. Anton” ( Curtea-Veche ). Vorbesc: preotul N. Georgescu-Edineţ, duhovnicul studențimii, și Andrei C. Ionescu , președintele Centrului Studențesc București. (La începutul lui Martie 1925, Andrei C. Ionescu împreună cu Fănică Anastasescu întemeiaseră în București primele Frății de Cruce.)
       - La 10 decembrie 1932, Corneliu Codreanu înființează prin ordin de zi gradul de comandant legionar și înaintează în acest grad, din prima promoție de legionari, pe următorii: Ion Banea, Ion Belgea, Ion Blănaru, preot Dumitrescu Ion, Andrei C. Ionescu, Victor Silaghi, Nicolae Totu, Traian Cotigă și Tănase Antohi.
        - În noaptea de 9 către 10 Decembrie 1933, prim-ministrul I.G. Duca dizolvă ilegal Garda de Fier iar agenții poliției devastează sediile Mișcării Legionare, fac arestări și maltratează pe legionari. Garda de Fier depusese candidaturi în toate județele, dar prin aceasta dizolvare era împiedicată de a se prezenta la alegerile generale fixate pentru 20 Decembrie 1933.
       - Legionarul Nicolae Bălănoiu este asasinat de politie, din ordinul liberalilor, la 9 Decembrie 1933.
        - Prin circulara de la 1 Decembrie 1934, Căpitanul proclamă ziua de 10 decembrie drept „Ziua suferinței legionare”.
         - La 10 Decembrie 1936, se săvârșește unirea dintre muncitori și studenți în duhul Căpitanului.
         - La 10 Decembrie 1937, Căpitanul inaugurează primul magazin legionar de stofe și manufactură, din Capitală. 
         - La 10 Decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat "Declaraţia universală a Drepturilor Omului".
         - La 10 Decembrie 1984 Adunarea Generală a ONU adoptă "Convenția împotriva torturii și altor suferințe sau tratamente pline de cruzime, inumane sau degradante", fix la 50 de ani de la proclamarea zilei de 10 Decembrie ca fiind „Ziua suferinţei legionare”(1934) ... cineva, acolo Sus, nu-i uită pe legionari.
       Aşa că, în fiecare zi de 10 Decembrie, avem la ce să ne gândim, să medităm şi să ne rugăm.
Dumnezeu să ne Ajute în toate!
Trăiască Legiunea şi Căpitanul! (TLC! - prescurtare explicată pt. neştiutorii din prezent)
 

Privind cu tristeţe spre viitorul ce avea să vină ...