vineri, 20 iunie 2014

De "Ziua" Legiunii - 24 iunie 1927


CĂTRE TOŢI LEGIONARII ŞI SUSŢINĂTORII MIŞCĂRII

         Ziua de naştere (înfiinţare) a Mişcării Legionare nu se sărbătoreşte sub nici o formă şi nici nu se „comemorează”. Acest lucru a fost stabilit de către Căpitan prin circulara nr. 79 din 18 iunie 1937, dată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Legiunii Arhanghelul Mihail. În ea C.Z.C. arată că ML avea atunci un milion de legionari şi de susţinători. Dar, cu tot acest număr f. mare şi cu toate realizările importante de până arunci ale ML, în finalul circularei Căpitanul ordonă: 
  •  Legionar, nu vei sărbătorii această zi de 24 iunie 1937 nici în cântece, nici cu şampanie, nici cu banchete, nici cu serbări – cunoscutele serbări comemorative – şi nici cu discursuri mari, umflate, goale. 
  • De vei fi profesor universitar sau muncitor cu braţele, de vei fi preot sau învăţător de sat, de vei fi comerciant sau meseriaş, de vei fi ţăran cu plugul în bătătură sau cioban la turma de oi, de vei fi tată sau soţ¸ iar tu mamă sau soţie, fă-ţi datoria în ziua aceasta către ai tăi şi către neam. 
  • Fii corect; Fii drept; Fii curat, Fii voios, aşa cum ai dori tu să fie şi să-şi facă datoria fiecare Român, în Patria sa legionară.
A se vedea continuarea după poză
  • De atunci, niciodată ML nu a mai sărbătorit 24 iunie. Căpitanul a indicat, cu fină ironie, ca legionari să nu apeleze nici măcar la „cunoscutele serbări”, adică la parastase şi comemorări taman atunci când nu ar fi vorba de moartea nimănui, ci din contră.
  • Nici pentru ziua de 24 iunie 1941, când se presupunea că va exista în continuare „Statul Naţional Legionar” declarat în sept. 1940, nu s-a hotărât vreo sărbătoare din moment ce în calendarul pe anul respectiv(1941) este trecut în mod special indicaţia: „Magazinele deschise”, adică se lucrează chiar dacă este Sf. Ioan Botezătorul şi Ziua înfiinţării ML. Iar în rest, pagina din calendar, nu are nici măcar un simplu citat. Astăzi, când ML este slabă din punct de vedere al forţelor fizice şi materiale, cu atât mai puţin s-ar cuveni să se sărbătorească ziua Legiunii încălcându-se CIRCULARA DATĂ DE CĂPITAN CARE TREBUIE RESPECTATĂ ÎN CONTINUARE
A se vedea continuarea după poză:

  • În primii ani de după 1989 nu s‑a organizat ceva privitor la 24 iunie. Apoi, în 1993, am ţinut o conferinţă explicativă, de informare, dar nu sărbătorească, la Sala Dalles intitulată: „Mişcarea Legionară – o privire din interior”. A fost prima conferinţă legionară ţinută vreodată la Sala Dalles.
A se vedea urmarea după poză.
  • În 1994 iarăşi nu s-a organizat ceva. În 1995 a fost primul an în care s-a făcut un pelerinaj la Mânăstirea Ţigăneşti pt. că s-au adus osemintele lui Corneliu Georgescu, unul din cei 5 întemeietori ai ML. În 1996 s-a sfinţit troiţa făcută pe Muntele Rarău, iar din 1997 s-au mai ţinut 3 conferinţe explicative dar nu de sărbătorire a ML şi cu atât mai puţin de mâncat colivă şi de mers în zona unde a fost asasinat Căpitanul taman de ziua înfiinţării Legiunii. Totodată s-au ţinut expoziţii gen "Legiunea în imagini 1927-1997" atât la sediul ML cât şi în diverse locuri publice. Cum anul acesta nu reuşim să terminăm până în 24 iunie de renovat sediul ML din str. Iacob Negruzzi nr. 1., Buc., rămâne ca imediat după finalizare să redeschidem expoziţia.
A se vedea continuarea după poză. 
  • Că de astfel de „sărbători comemorative” cum le-a denumit usturător C.Z.C. s-au ocupat fundaţii sau asociaţii precum şi Partidul Pentru Patrie - Totul Pentru Ţară, acesta este dreptul lor garantat de Constituţie. Dar asemenea organizaţii nu sunt Mişcarea Legionară pt. că niciodată ML nu s-a numit şi nici nu se va numi vreodată: fundaţia „George Manu”, asociaţia „Buna Vestire”, asociaţia „Acţiunea Română”, asociaţia „Noua Dreaptă” partidul „Totul Pentru Ţară” etc. Mişcarea Legionară, (recte Legiunea Arhanghelul Mihail sau Garda de Fier) va fi TOT TIMPUL O MIŞCARE şi îşi va păstra mereu aceeaşi denumire până la sfârşitul veacurilor. Cu această denumire creştină de Legiunea Arhanghelul Mihail se va prezenta la Judecata de Apoi a lui Dumnezeu, avându-l în frunte pe Căpitan, şi nu cu o denumire vremelnică şi laică supusă vremurilor, de asociaţie, fundaţie sau partid. Şi dacă Dumnezeu va binevoi să ne primească în Rai, vom da socoteală în faţa Căpitanului pentru toate ordinele, normele şi preceptele stabilite de el şi încălcate de noi. De aceea cei care s-au înscris în asemenea organizaţii, dar nu în ML, trebuie să înţeleagă că nu sunt legionari chiar dacă ei susţin fenomenul legionar cu multă înflăcărare. Noi nu suntem împotriva lor ci din contră, dar o lămurire trebuie adusă privitor la organizaţiile respective. De câte ori am considerat că este necesar şi că putem să le ajutăm, am făcut acest lucru. De aceea le urăm succes în continuare în acţiunile pe care le desfăşoară în spirit naţionalist.
Pentru toţi legionarii şi susţinătorii Legiunii,
TLC!
Şerban Suru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu